Ciasto kubanka
2
2 godz. 40 min
22 porcje
Trudne
Ciasta i desery

Ciasto kubanka

Ciasto kubanka to wielowarstwowy wypiek, w którym przeplatają się różne odmiany smaku czekolady. Jeśli masz ochotę wypróbować wariację tego przepisu ze śmietankowym kremem, wypróbuj poniższy przepis. Kakaowy biszkopt, ciasteczkowe warstwy, budyń i krem czekoladowy – czego chcieć więcej od ciasta?



Produkty użyte w tym przepisie (3) Kup online

Lista składników 17

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Choć powyższe ciasto kubanka już jest wariacją na temat oryginału, nic nie stoi na przeszkodzie, by zamieszać w nim jeszcze bardziej. Może skusisz się na kilka smacznych propozycji?

Sięgnij po czekoladę mleczną

Przy tym wypieku nie musisz stawiać jedynie na gorzką czekoladę. Ciasto kubanka z założenia ma być słodkie, czekolada mleczna z łatwością się tu więc odnajdzie. W jaki sposób możesz ją dodać? Oto kilka propozycji:

  • W kremie budyniowym – utrzyj masło z cukrem i startą czekoladą lub ugotuj budyń z dodatkiem czkekolady połamanej na kawałki;
  • Wykorzystaj herbatniki jasne z domieszką kakao i czekolady mlecznej;
  • Posyp wierzch ciasta startą czekoladą.

Nie bój się eksperymentować

Ciasto kubanka daje dużą dowolność, jeśli chodzi o dodatki. Wykorzystaj je.

Dżem porzeczkowy na przełamanie słodyczy

Jeśli obawiasz się, że ciasto kubanka będzie za słodkie, możesz na herbatniki rozsmarować powidła lub dżem. Najlepiej sprawdzą się produkty z kwaśniejszych owoców, na przykład wiśni lub porzeczek. Możesz też wierzch posypać kakao – uzyskasz bardziej intensywny smak, ale nie będzie to klasyczna słodycz.

A gdyby tak poncz wymieszać z czymś mocniejszym?

Kawa to nie jedyny sposób na nasączenie biszkoptów. Do tej roli nada się także kompot, sok owocowy czy herbata. Jeśli chcesz wzmocnić ich smak, możesz wymieszać je z alkoholem, na przykład z wódką. Do nasączenia biszkopta możesz też użyć brandy. Pamiętaj, by tak powstałym ponczem nasączyć zimny biszkopt.

Bita śmietana i inne możliwości dekoracji

Przepis jest bardzo dobrą bazą przy pracy, o ostatecznym kształcie ciasta decydujesz jednak Ty. Nie wahaj się więc użyć wyobraźni gdy robisz ciasto kubanka.

Pozamieniaj kolory

Jeśli masz w kuchni herbatniki jasne i ciemne, możesz zmiksować i ułożyć je na ciasto. Możesz też masę czekoladową wyłożyć na odwrót – do środka tę z białą czekoladą, masę budyniową zaś przy wierzchu i spodzie biszkopta. Smak nadal będzie doskonały.

Zmąć wierzch ciasta

Możesz na wierzchu ciasta ułożyć owoce, obsypać je kakao czy polać polewą. To jednak nie jest koniec. By powierzchnia nie była idealnie równa, do stopionej czekolady dodaj posiekane orzechy. Możesz też wierzch swojego ciasta przyzdobić grzebieniem cukierniczym. Dekoruj je tak, jak chcesz.

Pamiętaj, by przed przystąpieniem do dekoracji ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin – wówczas dobrze stężeje, "przegryzie się" i łatwiej będzie Ci nad nim pracować.

 

Komentarze