Ciasto czekoladowe z jeżynami
0
45 min
10 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Ciasto czekoladowe z jeżynami

Czekolada komponuje się idealnie z wieloma owocami, głównie takimi, które mają lekko kwaśny smak. Z tego powodu doskonałą propozycją jest ciasto czekoladowe z jeżynami, które zachwyci Cię swym niepowtarzalnym smakiem. Jak przygotować ten wyjątkowy deser?

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 9

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak zmodyfikować przepis na ciasto czekoladowe z jeżynami?

Przepis na ciasto czekoladowe z jeżynami można zmodyfikować na różne sposoby. Doskonale sprawdzi się dodanie malin, które pozwolą na uzyskanie jeszcze ciekawszego smaku. Możesz również wymieszać owoce bezpośrednio w masie, zamiast wykładać je na warstwę ciasta. Całość warto wzbogacić również posiekanymi orzechami, które pozwolą na zmianę konsystencji wypieku i będą ciekawym urozmaiceniem.

 

Przepis na ciasto z jeżynami można zmodyfikować również poprzez wybranie nieco innego rodzaju czekolady. Jeśli chcesz, wybierz czekoladę E.Wedel Klasyczną Mleczną lub połącz ją z czekoladą E.Wedel Klasyczną Gorzką 64%. Dobrze sprawdzi się też Czekolada E.Wedel Mocno Gorzka 80% z jeszcze większą zawartością kakao, ale trzeba zachować umiar – najlepiej użyć tylko 80 g. Proporcje cukru i wybranej czekolady powinny zapewniać delikatną słodycz i nie sprawiać, że ciasto jest zbyt gorzkie.

Jak udekorować ciasto czekoladowe z dodatkiem jeżyn?

Ciasto czekoladowe z jeżynami samo w sobie jest świetne, ale mimo to warto je udekorować jakimiś ciekawymi dodatkami. Jeśli stawiasz na prostotę, doskonale sprawdzi się zwykły cukier puder. Będzie on wyglądał świetnie na ciemnym cieście. Jako alternatywy możesz użyć bitej śmietany, a na niej ułożyć starannie jeżyny, a całość posypać odrobiną Kakao ciemnego z Ghany lub posypką, która doda słodkości Twojemu wypiekowi. Możesz także postawić na lukier, który może być alternatywą dla czekolady E.Wedel Białej. Na świeżo polane ciasto warto położyć jakieś owoce, aby podkreślić jego smak.

 

Jeśli natomiast interesuje Cię tradycyjna polewa, zamiast czekolady E.Wedel Białej, możesz użyć czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej lub czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%. Z kolei, gdy interesują Cię eksperymenty i nietypowe rozwiązania możesz spróbować pomieszać wszystkie trzy rodzaje czekolad i utworzyć dzięki temu nietypową, słodką dekorację.

 

Latem warto dekorować wszelkie ciasta z wykorzystaniem świeżych owoców sezonowych. W ten sposób stworzysz bardzo świeżą ozdobę, która wpisze się idealnie w letnie imprezy w plenerze. Doskonałym pomysłem jest postawienie na jeżyny, maliny, truskawki, porzeczki, borówki czy jagody. Warto dodać także świeży listek mięty, który będzie ciekawym akcentem kolorystycznym. Taka dekoracja może być umieszczona w jednym punkcie ciasta lub rozłożona na jego całej powierzchni.

Jak podawać ciasto czekoladowe z jeżynami?

Ciasto czekoladowe z jeżynami nada się na deser po obiadach z rodziną lub najbliższymi. Gdy jest jeszcze ciepłe, warto podawać je w towarzystwie lodów. Doskonale sprawdzą się waniliowe, śmietankowe czy właśnie czekoladowe. Świetnym dodatkiem do ciasta są również świeże owoce. Wypiek bez wątpienia urozmaici każde spotkanie przy kawie. Jest to deser, który łączy w sobie nuty słodkie, kwaśne oraz gwarantuje intenywny czekoladowy smak. Z tego powodu komponuje się doskonale z wieloma innymi produktami i pozwala na podawanie dokładnie tak, jak chcesz. Jeśli lubisz klasyczne, czekoladowe desery, możesz wypróbować przepis na niezawodne brownie, które rozpieści Twoje podniebienie.

Komentarze