Liczba porcji8
Łączny czas:1 godz. 30 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:60 min
Poziom trudności:Średnie

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • ciasto:
  • Czekolada gorzka - 100 g gorzkiej czekolady Wedel, pokrojonej na małe kawałeczki
  • Kakao - 7 płaskich łyżek kakao gorzkiego Wedel
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 1 i 1/3 szkl. cukru, najlepiej brązowego lub 15 daktyli zmiksowanych
  • 6 łyżek oleju (90 ml)
  • 1/3- 1/2 szklanki orzechów, pokrojonych
  • ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
  • Mus z kaszy:
  • Czekolada biała - 50 g białej czekolady Wedel
  • 500 ml mleka
  • 60 g kaszy jaglanej, podprażonej na suchej patelni
  • 6 daktyli
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny
  • szczypta soli morskiej

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Blachę o wymiarach 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

  • 2

    Piekarnik nastawić na 170 stopni.

  • 3

    W 1-szym naczyniu siemię lniane zalać wodą, wymieszać, zostawić do napęcznienia.

  • 4

    W 2-ej misce wymieszać mąkę z sodą do pieczenia.

  • 5

    W 3-cim naczyniu wymieszać pokrojoną czekoladę, kawę, sól. Wlać gorącą wodę i mieszać aż do rozpuszczenia czekolady. Dodać cukier, olej, orzechy, ewentualnie ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Dodać mąkę i ponownie wymieszać- łyżką lub rękoma, by niepotrzebnie nie aktywować większej ilości glutenu. Ciasto będzie miało konsystencję zbliżoną do miękkiej…plasteliny.

  • 6

    Wyłożyć na blachę i piec około 20 minut w 170 stopniach. Ostudzić.

  • 7

    Mus: Podprażoną ( jak w przepisie na mus czekoladowy z kaszy) kaszę jaglaną wsypujemy do garnka z grubym dnem, zalewamy mlekiem, dodajemy daktyle, olej i szczyptę soli.

  • 8

    Gotujemy aż kasza wchłonie większość mleka. Dodajemy czekoladę.Intensywnie miszamy. Następnie należy zmiksować zawartość garnka na gładką masę. Wyłożyć na ciasto. Schłodzić.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: