W Kuchni z Wedel

Ciasto czekoladowe, wegańskie z musem jaglanym

Ciasto czekoladowe, wegańskie z musem jaglanym

Ciasta i desery Autor: Opis potrawy

Pyszne czekoladowe, wegańskie ciasto o konsystencji brownie w towarzystwie musu z baaardzo zdrowej kaszy jaglanej.

  • Łączny czas: Przygotowanie: , oczekiwanie:

  • Liczba porcji: 8

Składniki
  • ciasto:
  • 100 g gorzkiej czekolady Wedel, pokrojonej na małe kawałeczki
  • 7 płaskich łyżek kakao gorzkiego Wedel
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 1 i 1/3 szkl. cukru, najlepiej brązowego lub 15 daktyli zmiksowanych
  • 6 łyżek oleju (90 ml)
  • 1/3- 1/2 szklanki orzechów, pokrojonych
  • ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
  • Mus z kaszy:
  • 50 g białej czekolady Wedel
  • 500 ml mleka
  • 60 g kaszy jaglanej, podprażonej na suchej patelni
  • 6 daktyli
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny
  • szczypta soli morskiej
Przygotowanie - Ciasto czekoladowe, wegańskie z musem jaglanym
Krok 1:

Blachę o wymiarach 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 2:

Piekarnik nastawić na 170 stopni.

Krok 3:

W 1-szym naczyniu siemię lniane zalać wodą, wymieszać, zostawić do napęcznienia.

Krok 4:

W 2-ej misce wymieszać mąkę z sodą do pieczenia.

Krok 5:

W 3-cim naczyniu wymieszać pokrojoną czekoladę, kawę, sól. Wlać gorącą wodę i mieszać aż do rozpuszczenia czekolady. Dodać cukier, olej, orzechy, ewentualnie ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Dodać mąkę i ponownie wymieszać- łyżką lub rękoma, by niepotrzebnie nie aktywować większej ilości glutenu. Ciasto będzie miało konsystencję zbliżoną do miękkiej…plasteliny.

Krok 6:

Wyłożyć na blachę i piec około 20 minut w 170 stopniach. Ostudzić.

Krok 7:

Mus:
Podprażoną ( jak w przepisie na mus czekoladowy z kaszy) kaszę jaglaną wsypujemy do garnka z grubym dnem, zalewamy mlekiem, dodajemy daktyle, olej i szczyptę soli.

Krok 8:

Gotujemy aż kasza wchłonie większość mleka. Dodajemy czekoladę.Intensywnie miszamy. Następnie należy zmiksować zawartość garnka na gładką masę. Wyłożyć na ciasto. Schłodzić.