W Kuchni z Wedel

California rolls z wedlowską chmurką

California rolls z wedlowską chmurką

Ciasta i desery Autor: Opis potrawy

Słodka wariacja na temat sushi. Wykonanie łatwiejsze, niż można by się spodziewać. Daj się zaskoczyć!

  • Łączny czas: Przygotowanie: , oczekiwanie:

  • Liczba porcji: 1

Składniki
  • 250 g ryżu do sushi
  • 30 ml octu ryżowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 liść nori
  • Kilka kostek waniliowego Ptasiego Mleczka E. Wedel
  • 1 awokado
  • 1 mango
  • ziarna sezamu
  • Kilka cukierków z Mieszanki Wedlowskiej E. Wedel
  • Czekolada Karmelova E. Wedel
Przygotowanie - California rolls z wedlowską chmurką
Krok 1:

Przed przystąpieniem do wykonania sushi zacząć roztapiać czekoladę karmelową oraz cukierki - zanim skończymy sushi sos czekoladowy będzie gotowy.

Krok 2:

Ryż na sushi ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Po lekkim przestudzeniu połączyć ryż z cukrem rozpuszczonym w occie ryżowym.

Krok 3:

Na macie bambusowej położyć folię aluminiową, na niej liść nori, a następnie ryż.
Posypać ziarnami sezamu. Obrócić liść nori, tak aby ryż przylegał do warstwy folii.

Krok 4:

Na liściu nori układać owoce oraz pokrojone ptasie mleczko - w rzędzie.

Krok 5:

Całość zwinąć w rolkę.

Krok 6:

Następnie pokroić w poprzek i układać rollsy na talerzu.

Krok 7:

Podawać z sosem czekoladowym.