Brownie z porzeczkową nutą
0
30 min
5 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Brownie z porzeczkową nutą

Brownie to klasyka, którą kocha każdy miłośnik czekolady. Jak bowiem nie uwielbiać tego słodkiego, prostego w przygotowaniu i aromatycznego ciasta? Zwłaszcza, że brownie jest doskonałą bazą do dalszych eksperymentów kulinarnych. Spróbuj zaszaleć – przygotuj brownie z porzeczkową nutą!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 5

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak zmodyfikować przepis na brownie z porzeczkami?

Przepis na brownie można z łatwością zmodyfikować. Najważniejsze jest wybranie owoców sezonowych, aby w pełni wykorzystać to, że są dostępne. Dobrze sprawdzą się zarówno porzeczki czerwone, jak i czarne czy nawet najmniej popularne, czyli białe. Jeśli chcesz, możesz pomieszać wszystkie te gatunki. Warto jednak zwrócić uwagę na smak. Zdecydowanie najkwaśniejsze są porzeczki czerwone, dlatego przełamią one czekoladową słodycz. Kieruj się własnymi preferencjami i wybierz owoce, które dopełnią cały deser i trafią w Twoje gusta.

 

Możesz także wybrać czekoladę o większej zawartości kakao, sięgając po czekoladę E.Wedel Mocno Gorzką 80% lub zmniejszyć ilość cukru. Są to modyfikacje zależne od gustu danej osoby. Pamiętaj jednak, że ciasto powinno być choć trochę słodkie, szczególnie ze względu na fakt, że w jego wnętrzu znajdują się też kwaśne owoce.

 

Brownie z porzeczkami może stanowić doskonałą bazę do przygotowania piętrowego deseru, który zastąpi klasyczny tort przełożony kremem. Wystarczy przeciąć gotowe ciasto i umieścić pomiędzy obiema częściami dowolne wypełnienie, takie jak np. czekolada z awokado. Gotowy wypiek można natomiast polać polewą przygotowaną z użyciem 40 g rozpuszczonej czekolady i kilku łyżek słodkiej śmietanki. Sprawdzi się zarówno wariant gorzki, jak i biały czy nawet karmelowy. Wszystko zależy od Twoich preferencji i tego, jaki efekt wizualny chcesz stworzyć.

Jak podawać brownie z dodatkiem porzeczek?

Brownie z czerwonymi lub czarnymi porzeczkami można podawać na kilka sposobów.

Gdy ciasto jest jeszcze gorące, idealnie sprawdzi się zestawienie go ze śmietankowymi lub waniliowymi lodami (podobnie jak w przypadku klasycznej szarlotki). W sytuacji, gdy ciasto zdąży już ostygnąć, doskonałym pomysłem będzie wzbogacenie go bitą śmietaną.

Jeśli przygotowujesz brownie z porzeczkami na przyjęcie lub urodziny na świeżym powietrzu, możesz pokusić się także o przygotowanie i zaserwowanie wraz z nim kawy mrożonej lub orzeźwiającego smoothie. Twoi goście z pewnością będą pod wrażeniem.

Możesz także udekorować ciasto świeżymi owocami, które jeszcze bardziej podkręcą jego smak, jednocześnie tworząc piękny, typowo letni efekt.

Jak udekorować brownie z dodatkiem porzeczek?

Brownie z porzeczkami można także udekorować w dowolny sposób. Najłatwiejsze jest polanie go wcześniej przygotowaną polewą czekoladową, która stanowi doskonałą bazę do ułożenia innych dodatków, takich jak płatki migdałowe, wiórki kokosowe, orzechy (pokruszone lub całe), świeże lub suszone owoce.

 

Warto dopasować wygląd ciasta do danej okazji. Latem idealnie sprawdzi się pokrycie ciasta kępkami świeżych porzeczek. Jeśli wypiek tworzony jest z myślą o urodzinach, dobrym pomysłem jest dodanie okolicznościowych dekoracji czy udekorowanie brownie ozdobnymi lukrami. Ostateczny wygląd ciasta zależy od Twoich preferencji i składników, którymi dysponujesz. Brownie smakuje niesamowicie również bez żadnych dodatków, dlatego można postawić na minimalizm.

Komentarze