Liczba porcji1
Łączny czas:40 min
Przygotowanie:35 min
Oczekiwanie:5 min
Poziom trudności:Średnie

Bazyliowa jaglanka z karmelową czekoladą

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • pół tabliczki białej karmelowej czekolady Wedla
  • garść posiekanej bazylii
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    W garnuszku zagotować 1,5 szklanki mleka z posiekaną bazylią. Trzymać na ogniu w stanie wrzenia przez około 5 - 7 minut.

  • 2

    Następnie mleko bazyliowe przelać przez sitko, przecierając lekko, aby uzyskać maksymalnie dużo aromatu. Dodać szczyptę soli, ziele angielskie oraz połamaną czekoladę i mieszać aż do jej rozpuszczenia.

  • 3

    Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą a następnie przelać wrzątkiem.

  • 4

    Wymieszać kaszę jaglaną z gorącym bazyliowo - czekoladowym mlekiem i gotować 20 min.

  • 5

    Po tym czasie wyłączyć gaz i jeszcze pozostawić kaszę pod przykryciem na ok 5 min. Następnie przełożyć do miseczki i udekorować listkami bazylii.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: