Banany w czekoladzie
5
12 godz.
3 porcje
Łatwe
Ciasta i desery

Banany w czekoladzie

Jeśli lubisz zabawę w kuchni i przygotowywanie posiłków razem z dziećmi lub przyjaciółmi, znajdziesz tu pomysł na super deser. Banany oblane czekoladą są po prostu pyszne! Do ich przygotowania wystarczy Ci kilka bananów, parę patyczków do szaszłyków, kolorowe posypki oraz oczywiście czekolada.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 5

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Banany w czekoladzie to prosty deser, który nie wymaga dużo pracy. Możesz je przygotować w wielu wersjach i wybrać swoje ulubione smaki jako dodatki. Jakie masz opcje? Przeczytaj poniżej!

Mrożone banany – jak je przygotować?

By mrożenie bananów poszło gładko, wybierz jędrne, ale intensywnie żółte owoce i obierz je ze skórek. Pokrój na połówki, by porcje nie były zbyt duże. Jeszcze przed włożeniem do zamrażarki nadziej je. Możesz wykorzystać patyczki do lodów, grube słomki o ładnych barwach lub po prostu patyczki do szaszłyków, jak Ci wygodnie i poręcznie.

Jak bez problemów schować banany do zamrażalnika? Umieść je na tacce. Jeśli nie masz jednak aż tyle przestrzeni w zamrażarce, możesz je schować do woreczków strunowych (najlepiej po dwie połówki na jeden woreczek, by się nie skleiły) i odłóż do chłodzenia. Patyczki oczywiście mogą wystawać poza woreczek.

Podobnie możesz zamrozić banany już po oblaniu ich czekoladą i udekorowaniu w posypkach. Zadbaj jednak o to, by czekolada zdążyła naprawdę dobrze zastygnąć z każdej strony Twojego deseru. Pozwoli Ci to uniknąć zabrudzeń w kuchni. Na czas zastygania czekolady, banany możesz zaczepić o kratkę kuchenną lub patyczkiem w dół umieścić w stabilnej szklance lub w niewielkim słoiku.

Mrożone banany w czekoladzie – czym możesz je udekorować?

Nie ma jednego rodzaju czekolady ani posypki, które należy wybrać do tego deseru. Możesz postawić na takie smaki, które najbardziej Ci odpowiadają.

Czekolada, więcej czekolady

W tym deserze świetnie sprawdzi się czekolada gorzka, mleczna i biała. Jeśli masz ochotę, możesz też wymieszać gorzką i mleczną, tworząc unikalne smaki. Wybierz swoje ulubione rodzaje czekolady, połam je na kawałki, rozpuść i ciesz się jej wybornym smakiem!

Pamiętaj! Nie musisz koniecznie rozpuszczać czekolady w oleju kokosowym. Równie dobrze możesz zastąpić go jednym z poniższych składników:

  • masło,
  • śmietanka 30%,
  • jogurt naturalny,

Jeśli chodzi o proporcje czekolada-tłuszcz, zasada jest jedna: im mniej dodatkowych składników, tym twardszą skorupkę utworzy czekolada wokół bananów.

Posypka, czyli jak wykończyć deser

W kwestii posypki ważna jest jedna zasada – umieść ją, zanim czekolada na bananach stężeje. Czekolada służy jako swoisty klej do wszystkich dodatków. Jako dodatkiem do dekoracji możesz się posłużyć:

  • wiórkami kokosowymi,
  • orzechami (nerkowca, laskowymi, włoskimi, nawet pistacjami – wybierz, co lubisz),
  • wiórkami z innego rodzaju startej czekolady,
  • posiekanymi bakaliami i suszonymi owocami,
  • gotowymi posypkami,
  • innymi dodatkami, na które akurat masz ochotę.

Banany w czekoladzie w innej postaci

Banany w czekoladzie nie muszą koniecznie wyglądać jak lody na patyku. Możesz pokroić je na mniejsze kawałki i ponabijać na patyczki, tworząc słodkie szaszłyki. By banany nie były takie same, możesz wykorzystać różne rodzaje czekolad. Analogicznie możesz postępować z kolorowymi posypkami, sprawiając, że Twój deser nabierze wielu smaków i barw.

Komentarze