Liczba porcji10
Łączny czas:2 godz. 25 min
Przygotowanie:45 min
Oczekiwanie:100 min
Poziom trudności:Średnie

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Mieszanka Wedlowska - 8 szt cukierków Pierrot z Mieszanki Wedlowskiej
  • 125 ml woda
  • 50 g masło
  • Czekolada Jedyna - 30 g czekolada Jedyna Wedel
  • 85 g mąka pszenna
  • 250 ml śmietanka 30% lub 36%
  • cukier puder do posypania
  • 1 op. fix do śmietany ( opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka rozmiar M

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Masło, wodę, szczyptę soli, czekoladę doprowadzić do wrzenia;

  • 2

    Kiedy woda zacznie się gotować,a czekolada i masło będą dobrze rozpuszczone, wsypać mąkę na raz cały czas mieszając; Kiedy ciasto będzie odstawać od ścian naczynia i owijać się wokół łyżki, to znak że jest gotowe, wyłączyć wtedy źródło ciepła i odstawić do wystygnięcia.

  • 3

    Do ostygniętego ciasta wbijać stopniowo po 1 jajku, cały czas mieszając, aż do wykończenia jaj i uzyskania jednolitej masy. Dodać szczyptę proszku do pieczenia;

  • 4

    Na papierze do pieczenia z 1/3 ciasta narysować górną cześć łabędzi- odwróconą literę "S",posługując się końcówką prostej linii, ,wykałaczką zrobić dzióbek; Warto narysować kilka więcej niż 10 szt, gdyż czasem któraś może się złamać podczas przenoszenia itp. By wszystkie były równe warto na papierze narysować linie, które pomogą zachować proporcje; Odwrócone eski piec 10 minut w 180 stopniachh;

  • 5

    Z pozostałej części ciasta formować przy pomocy końcówki "gwiazdki" korpusy łabędzi aż do wykończenia ciasta; Piec w temperaturze 180 stopni 30-35 minut;Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika; Eski i korpusy pozostawić do ostudzenia;

  • 6

    Smietankę i cukierki umieścić w garnku, na malutkim ogniu doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając by cukierki dobrze się rozpuściły. Tak przygotowaną czekoladkową śmietankę bardzo dobrze schłodzić;

  • 7

    Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, niektóre śmietanki nie ubijają się na sztywno, wtedy pomóc sobie dodając fixa (opcjonalnie);

  • 8

    Sciąć wierzch korpusów ;

  • 9

    Srodek napełnić Pierrotową ubitą śmietanką;

  • 10

    Wkładać w śmietankę "eski";

  • 11

    Scięty wierzch korpusów przekroić wzdłóż na pół i nakryć wierzch tworząc skrzydła; Krok 8,9,10 i 11 powtórzyć aż do wykończenia składników;

  • 12

    Łabędzie Pierrot posypać cukrem pudrem i podawać; Smacznego!

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: