W Kuchni z Wedel

Łabędzie Pierrot

Łabędzie Pierrot

Ciasta i desery Autor: Opis potrawy

Prosty, ale efektowny deser z parzonego ciasta czekoladowego z kremem z Wedlowskich cukierków Pierrot. Bajecznie czekoladowo -orzechowa rozkosz dla dorosłych i dzieci :)

  • Łączny czas: Przygotowanie: , oczekiwanie:

  • Liczba porcji: 10

Składniki
  • 8 szt cukierków Pierrot z Mieszanki Wedlowskiej
  • 125 ml woda
  • 50 g masło
  • 30 g czekolada Jedyna Wedel
  • 85 g mąka pszenna
  • 250 ml śmietanka 30% lub 36%
  • cukier puder do posypania
  • 1 op. fix do śmietany ( opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka rozmiar M
Przygotowanie - Łabędzie Pierrot
Krok 1:

Masło, wodę, szczyptę soli, czekoladę doprowadzić do wrzenia;

Krok 2:

Kiedy woda zacznie się gotować,a czekolada i masło będą dobrze rozpuszczone, wsypać mąkę na raz cały czas mieszając; Kiedy ciasto będzie odstawać od ścian naczynia i owijać się wokół łyżki, to znak że jest gotowe, wyłączyć wtedy źródło ciepła i odstawić do wystygnięcia.

Krok 3:

Do ostygniętego ciasta wbijać stopniowo po 1 jajku, cały czas mieszając, aż do wykończenia jaj i uzyskania jednolitej masy. Dodać szczyptę proszku do pieczenia;

Krok 4:

Na papierze do pieczenia z 1/3 ciasta narysować górną cześć łabędzi- odwróconą literę "S",posługując się końcówką prostej linii, ,wykałaczką zrobić dzióbek; Warto narysować kilka więcej niż 10 szt, gdyż czasem któraś może się złamać podczas przenoszenia itp. By wszystkie były równe warto na papierze narysować linie, które pomogą zachować proporcje; Odwrócone eski piec 10 minut w 180 stopniachh;

Krok 5:

Z pozostałej części ciasta formować przy pomocy końcówki "gwiazdki" korpusy łabędzi aż do wykończenia ciasta; Piec w temperaturze 180 stopni 30-35 minut;Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika;
Eski i korpusy pozostawić do ostudzenia;

Krok 6:

Smietankę i cukierki umieścić w garnku, na malutkim ogniu doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając by cukierki dobrze się rozpuściły. Tak przygotowaną czekoladkową śmietankę bardzo dobrze schłodzić;

Krok 7:

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, niektóre śmietanki nie ubijają się na sztywno, wtedy pomóc sobie dodając fixa (opcjonalnie);

Krok 8:

Sciąć wierzch korpusów ;

Krok 9:

Srodek napełnić Pierrotową ubitą śmietanką;

Krok 10:

Wkładać w śmietankę "eski";

Krok 11:

Scięty wierzch korpusów przekroić wzdłóż na pół i nakryć wierzch tworząc skrzydła;
Krok 8,9,10 i 11 powtórzyć aż do wykończenia składników;

Krok 12:

Łabędzie Pierrot posypać cukrem pudrem i podawać;
Smacznego!