Wróć do listy porad

Jak usmażyć idealne naleśniki?

Idealne naleśniki za każdym razem? To nie problem! Zobacz, o czym warto pamiętać

Prosty przepis na naleśniki, to podstawa w każdej kuchni. Każdy ma swoją wersję składników i proporcji na idealne ciasto naleśnikowe, ale jest kilka punktów, w których można usprawnić samo smażenie naleśników. Co zrobić, żeby naleśniki smażyły się równo, bez przywierania i na piękny złocisty kolor?

Share:

Zadbaj o:
  • Odpowiednią kolejność mieszania składników

    Najpierw połącz w misce wszystkie składniki mokre. Roztrzep jajka z wodą lub mlekiem, a następnie przez sitko przesiej mąkę i inne składniki suche, których używasz. Ciasto powinno być bez grudek, jeśli się pojawią i ciężko będzie ci je rozmieszać, użyj blendera.

  • Czas na wyrośnięcie ciasta

    Ciasto na naleśniki potrzebuje co najmniej 30 minut na wyrośnięcie. Idealnie jest gotowe ciasto bez grudek przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Pozwoli to na dobre związanie się składników i delikatne zagęszczenie masy.

  • Dobrą patelnię z grubym dnem

    Dobra patelnia to podstawa. Wybierz patelnię z grubym dnem – lepiej rozprowadza ciepło i dłużej je utrzymuje. Sprawdź też powierzchnię patelni – jeśli jest nierówna, pod naleśnikiem będą powstawały bąble powietrza utrudniające smażenie. Nigdy nie używaj patelni, której powłoka nieprzywierająca jest uszkodzona! Ciasto będzie przywierać, przypalać się, a w przypadku patelni teflonowych – toksyczne drobinki mogą dostać się do posiłku.

Uważaj na:
  • Typ używanej mąki

    Początkujący kucharze mogą tego nie wiedzieć, ale dla doświadczonych sprawa jest oczywista. Nawet na pozór identycznie wyglądające mąki mogą różnić się właściwościami. Warto pamiętać, że typ 650 (zwany też często mąką luksusową) jest mąką gęstszą, cięższą i w związku z tym wymaga użycia większej ilości płynów, niż lekka mąka typu 450 (np. tortowa).

  • Ilość używanego tłuszczu

    Naleśniki smaży się na małej ilości tłuszczu, którym smaruje się każdorazowo patelnię przed wylaniem na nią ciasta. Przyda się pędzelek kuchenny z naturalnego, odpornego na wysokie temperatury włosia lub silikonu, ale jeśli nie masz takiego pod ręką, owiń widelec ręcznikiem papierowym, nasącz go olejem i przetrzyj patelnię takim prowizorycznym pędzlem. Aby nie smarować patelni, czasem dodaje się do ciasta niewielką ilość oleju wraz innymi składnikami (ok. ¼ szklanki oleju na 2 szklanki mąki).

  • Zbyt zimną patelnię

    Patelnia do smażenia naleśników powinna być tak gorąca, jak to tylko możliwe. Wybierz palnik lub miejsce na płycie, które będą równe lub większe od patelni, której używasz i ustaw największą moc. Jeśli patelnia będzie zbyt zimna, ciasto nie będzie się ścinać odpowiednio szybko, przez co naleśniki usmażą się nierównomiernie. Ciasto na zimnej patelni zacznie też przywierać i się przypalać.