Wróć do listy porad

Jak upiec idealne brownie?

Zastanawiasz się jak zrobić brownie idealne – miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz? To proste!

Brownie to chyba najpopularniejsze ciasto na świecie. Ten czekoladowy smakołyk uwielbiają wszyscy, ale choć przepis jest prosty, osiągnięcie idealnego rezultatu może okazać się wyzwaniem, szczególnie dla początkujących. Na co zwrócić uwagę, żeby brownie miały puszysty, lekko wilgotny środek, a z wierzchu błyszczącą, chrupiącą skórkę? Podpowiadamy!

Share:

Zadbaj o:
  • Dobre proporcje mąki do masła

    W większości ciast składnikiem, którego dodaje się najwięcej jest mąka. Ale aby osiągnąć wilgotny, lekko klejący się efekt idealnego brownie, potrzebujesz mniej mąki, a więcej masła i czekolady. W większości przepisów używa się niepełnej szklanki mąki (lub nawet tylko połowy!), zaś dla kontrastu – całej kostki masła i dwóch tabliczek czekolady. Ze składników o proporcjach tradycyjnego ciasta (np. 1,5 szklanki mąki, pół kostki masła i tabliczki czekolady), wyjdzie ci murzynek. Bez efektu brownie!

  • Przesianie składników przez sitko

    Mąkę, proszek do pieczenia lub sodę i odrobinę soli wymieszaj w osobnej misce. Jeśli w twoim przepisie jest też cukier puder lub cukier wanilinowy, także wymieszaj je razem z innymi suchymi składnikami. Pamiętaj żeby łączyć je z roztopionym masłem i czekoladą stopniowo, przesiewając przez sito. Dzięki temu masa będzie puszysta i unikniesz nieprzyjemnych grudek.

  • Dobre nasmarowanie formy masłem

    Brownie się lepi – to fakt. Dlatego musisz koniecznie zadbać o to, by nie przywarło do formy. Jednym ze sposobów jest wyłożenie formy dobrym, natłuszczanym papierem do pieczenia, ale dużo lepsze efekty osiągniesz jeśli blaszkę posmarujesz grubą warstwą masła. Nie tylko zapobiegnie ono przywieraniu, ale też sprawi, że brzegi ciasta pięknie się zapieką. A niektórzy twierdzą, że obrzeża to najsmaczniejsza część brownie!

Uważaj na:
  • Zbyt gorącą czekoladę

    Sztuka rozpuszczania czekolady nie należy do najprostszych. Czekolady w kąpieli wodnej lub garnku trzeba stale pilnować żeby się nie zagotowała lub nie przypaliła. Często mieszaj masę silikonową szpatułką, by ciepło rozchodziło się równomiernie i zbieraj ją ze ścianek naczynia. Nie wlewaj też gotowej masy od razu do reszty składników! Jeśli połączysz gorącą czekoladę z jajkami, mogą się one ściąć i powstanie coś na kształt czekoladowej jajecznicy… Odczekaj ok. 15 minut, aby czekolada przestygła.

  • Odpowiednią wielkość formy do pieczenia

    Od kształtu i wielkości formy zależy czas pieczenia brownie oraz to, czy uda ci się osiągnąć efekt idealny. Odłóż na bok keksówkę, blachę do muffinów i inne wysokie formy – najlepsza będzie duża blacha, w której ciasto rozleje się na grubość ok. 3 cm. Brownie prawie wcale nie rośnie, ale w tym też jego urok. Poza tym, przygotowując płaskie ciasto, łatwiej będzie ci dopilnować, aby upiekło się równomiernie i miało właściwą konsystencję. Unikniesz efektu przypalonych brzegów i surowego środka.

  • Za długi czas pieczenia

    Brownie piecze się krótko – ok. 20-25 minut w 180°C. Dzięki temu zachowuje wilgotny środek, a z zewnątrz zapieka się na błyszczącą skórkę. Brownie najlepiej sprawdzić… dotykając go. Gdy wierzch nadal łatwo się ugina, ale przyciśnięty mocniej zaczyna się kruszyć, to znak, że środek jest jeszcze miękki i brownie jest gotowe. Koniecznie też sprawdź konsystencję patyczkiem. Powinien robić w skórce wyraźną dziurkę, ale wyjść lekko wilgotny, obklejony nie surowym ciastem, lecz czekoladowymi okruchami.