Jak zrobić sernik czekoladowy bez pieczenia?
0
Desery i przekąski

Jak zrobić sernik czekoladowy bez pieczenia?

Sernik czekoladowy bez pieczenia to proste, a zarazem niesamowicie smaczne ciasto, które sprawdza się idealnie bez względu na porę roku czy okazję. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Zastanawiasz się, jak je przyrządzić? Oto krótki poradnik, który pozwoli Ci wyczarować najlepszą wersję tego deseru. Zobacz, o czym warto pamiętać, a na co koniecznie uważać.

Kremowy, puszysty i urzekający intensywnym aromatem ziaren kakaowca – taki właśnie jest idealny sernik czekoladowy bez pieczenia. Inspiracja przyszła do Europy z USA, gdzie ta wersja deseru jest niezwykle popularna. Nie ma się czemu dziwić. Ten smakołyk przyrządzisz w krótkim czasie – zwłaszcza, gdy nabierzesz już wprawy w tworzeniu perfekcyjnej masy serowej. To ona jest sercem deseru.

Pamiętaj, że sernik czekoladowy bez pieczenia warto przygotować z lekkim wyprzedzeniem – zwłaszcza, jeśli chcesz go zaserwować gościom. Masa potrzebuje ok. 3 godzin, aby w pełni stężała. Ale cierpliwość popłaca, ponieważ słodki deser błyskawicznie znika ze stołu!

Zadbaj o:

  • WYBRANIE WYSOKIEJ JAKOŚCI SERA

    Najlepiej do przygotowania masy sprawdzi się tłusty twaróg sernikowy, który wyróżnia się wyjątkową kremowością. Powinien on zostać zmielony przed rozpoczęciem przygotowywania masy. Opcjonalnie twaróg możesz zmieszać z mascarpone.
  • DOBRANIE ULUBIONEJ CZEKOLADY

    Sernik czekoladowy bez pieczenia będzie smakował najlepiej wówczas, gdy do przyrządzenia masy serowej wykorzystasz tabliczkę swojej ulubionej czekolady dobrej jakości. Jaką wybrać? W najbardziej klasycznej i aromatycznej wersji – czekolada mocno gorzka 80% E.Wedel, jednak możesz również sięgnąć po czekoladę mleczną, białą lub połączyć ze sobą kilka produktów. Ważne, aby sięgnąć po smakołyk dobrej jakości.
  • ZACHOWANIE ODPOWIEDNICH PROPORCJI MIĘDZY SEREM A CZEKOLADĄ

    Na 1 kg sera twarogowego (na tortownicę o średnicy 25 cm) potrzebujesz ok. 400 g czekolady gorzkiej oraz 1 szklankę cukru pudru. Pamiętaj, że jeśli wykorzystujesz słodsze odmiany czekolady, należy zmniejszyć ilość cukru.
  • UWAŻNE POŁĄCZENIE SKŁADNIKÓW MASY SEROWEJ

    Ser o pokojowej temperaturze należy stopniowo dodawać do stopionej w kąpieli wodnej czekolady – mieszając tak, aby nie powstały grudki, aż do uzyskania gładkiej masy. Kolejny etap to dodanie cukru pudru.
  • WYŁOŻENIE MASY NA WARSTWĘ CIASTECZEK

    Najlepiej w tej roli sprawdzą się typowo kruche ciasteczka, które należy pokruszyć i zmieszać z roztopionym masłem (ok. 4 łyżki na 200 g ciasteczek). Tak przygotowaną masę ułóż na spodzie tortownicy i pokryj serem z czekoladą.

Uważaj na:

  • ODPOWIEDNIE SCHŁODZENIE SERNIKA PRZED PODANIEM

    Sernik czekoladowy bez pieczenia powinien trafić do lodówki minimum na 3 godziny do stężenia wszystkich składników.
  • DOKŁADNE WYMIESZANIE SKŁADNIKÓW MASY SEROWO-CZEKOLADOWEJ

    Jeśli powstaną grudki z czekolady, możesz je roztopić poprzez krótkie podgrzanie całości w kuchence mikrofalowej i ponowne wymieszanie.
  • ATRAKCYJNE UDEKOROWANIE SERNIKA

    Najlepiej w roli dekoracji na sernik czekoladowy bez pieczenia sprawdzi się lekka polewa czekoladowa lub słony karmel. Dodatkowo udekoruj całość np. owocami czy orzechami włoskimi dla uzyskania jeszcze bogatszego deseru.
Podobała Ci się ta porada?