Jak zrobić migdałowy krem czekoladowy?
0
Desery i przekąski

Jak zrobić migdałowy krem czekoladowy?

Idealny do podjadania łyżeczką oraz jako dodatek do deserów czy słodkich posiłków. Migdałowy krem czekoladowy to kompozycja idealna. Chcesz jej skosztować? Przyrządź samodzielnie tę wyjątkową propozycję. To prostsze niż myślisz! Sprawdź nasze porady!

Migdałowy krem czekoladowy to gęsty, a zarazem puszysty „mus”, który możesz wykorzystać na mnóstwo sposobów. Posmarujesz nim naleśniki czy chleb. Wykorzystasz jako dodatek do ciasteczek maślanych oraz masę do przełożenia tortu oraz innych wypieków. Albo po prostu wyjesz z opakowania łyżeczką. Trudno się oprzeć!

 

W sklepie niełatwo znaleźć taką propozycję. Tym jednak nie musisz się martwić, ponieważ wystarczy kilka prostych składników oraz odrobina cierpliwości, aby stworzyć tę doskonałą masę i… rozkochać w niej całą rodzinę. Uważaj! Na jednej porcji się nie skończy! A kiedy już rozkręcisz się w kuchni, zapragniesz przyrządzać kolejne, alternatywne wersje. Zobacz, jak.

Zadbaj o:

  • ODPOWIEDNIE PRZYGOTOWANIE MIGDAŁÓW

    Migdały, które wykorzystasz do stworzenia tego niezwykłego smarowidła, muszą być przede wszystkim pozbawione skórki. Aby oczyścić migdały ze skórek, wystarczy zalać je wrzątkiem! Poza tym, należy je drobno posiekać w blenderze (niemal na puch) i delikatnie podprażyć na patelni – tak, aby uzyskały złocisty kolor. W tej wersji uzyskają absolutną pełnię smaku!
  • DOBRANIE ODPOWIEDNICH SKŁADNIKÓW

    Będziesz potrzebować przede wszystkim wysokogatunkowego kakao ciemnego z Ghany E.Wedel, jak również pełnotłustego mleka oraz naturalnego miodu. Najlepiej sprawdzi się ten o delikatnym smaku, np. mniszkowy, lipowy lub wielokwiatowy. Alternatywnie możesz wykorzystać syrop klonowy.
  • DOKŁADNE UTARCIE MASŁA MIGDAŁOWEGO

    Posiekane i podprażone migdały musisz ponownie przerzucić do blendera i ucierać do powstania gładkiej masy. Z uwagi na dużą zawartość tłuszczu, orzechy migdałowe po jakimś czasie nabiorą pożądanej kremowej konsystencji,. Dopiero wówczas masę możesz połączyć z pozostałymi składnikami.
  • CIERPLIWE MIESZANIE WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW

    Masło migdałowe gotowe? Czas na dodanie do niego mleka oraz miodu. Nie spiesz się i dokładaj je powoli oraz stopniowo – nie przestając mieszać masy. Szczególnie uważaj na mleko. Powinno trafiać do masy małymi porcjami, dopiero po tym, jak poprzednie połączą się z kremem.
  • ODPOWIEDNIE NACZYNIA DO PRZECHOWYWANIA KREMU

    Opakowanie powinno być zamykane, przez co deser utrzyma swoją optymalną konsystencję i nie zdąży „wyschnąć” ani nasiąknąć innymi aromatami. Dlatego w tej roli najlepiej sprawdzą się niewielkie słoiczki. Przełożony do nich deser może stać się idealnym prezentem dla członków rodziny lub dla przyjaciół!

Uważaj na:

  • WŁAŚCIWE PRZYPRAWIENIE MIGDAŁOWEGO KREMU CZEKOLADOWEGO

    Krem powinien być dostatecznie słodki. Mimo to, nie należy przesadzać z miodem czy syropem klonowym. Dodawaj je stopniowo i kosztuj masę. Dzięki temu unikniesz przesłodzenia. Dodatkowo do kremu możesz wsypać odrobinę soli. Idealnie skomponuje się z migdałowym aromatem i pomoże wybić się intensywnemu smakowi czekolady.
  • SPOSÓB ZBLENDOWANIA MASŁA MIGDAŁOWEGO

    Proces rozdrabniania migdałów do postaci, która zamieni się w kremową masę, może potrwać kilka minut, a nawet dłużej. Dlatego najlepiej wykorzystać blender kielichowy, koniecznie z wąskim naczyniem do miksowania. Dzięki temu uzyskasz pożądany efekt i gładką konsystencję.
  • RODZAJ MLEKA DODANEGO DO KREMU

    Najlepiej spisze się to pełnotłuste, krowie mleko.. Jeżeli jednak chcesz spróbować czegoś innego, możesz je zastąpić mlekiem sojowym, kokosowym bądź napojem migdałowym. Musisz je jednak dodawać małymi porcjami, aby nie uzyskać zbyt rzadkiej konsystencji.
  • SCHŁODZENIE MIGDAŁOWEGO KREMU CZEKOLADOWEGO PRZED PODANIEM

    Krem najpierw rozlej do słoiczków, a następnie wstaw do lodówki. Podobnie jak ganache czekoladowe, będzie potrzebować co najmniej kilka godzin na stężenie. Dzięki temu stanie się idealne jako smarowidło: gęste, ale nadal kremowe.
  • CZAS PRZECHOWYWANIA DESERU

    Migdałowy krem czekoladowy możesz przechowywać i jeść przez ok. 7 dni po jego przygotowaniu. Dlatego nie przygotowuj od razu kilku słoików (chyba, że chcesz stworzyć słodkie prezenty dla najbliższych). Przygotuj taką porcję, którą jesteście w stanie zjeść stosunkowo szybko.
Podobała Ci się ta porada?